dimarts, 27 de gener de 2009

ELS MONSTRES DEL RECICLATGE

A LA CLASSE HAN ARRIBAT ELS MONSTRES DEL RECICLATGE: ELS NYAM-NYAM. ELLS DURANT UNA COLLA DE DIES ENS ENSENYARAN A CLASSIFICAR LES DEIXALLES EN ELS DIFERENTS CONTENIDORS. PODEU RECORDAR AMB ELS VOSTRES FILLS I FLLES EL CONTE QUE ELS HEM EXPLICAT.

CONTE EL POBLE RECICLAT

Fa molt i molt temps en un poble molt lluny del nostre hi vivien uns monstres. Eren personatges molt diferents a nosaltres: Eren alts, grossos i amb un cos divertit. CADA UN ERA DE DIFERENT COLOR: GROC, BLAU, MARRÓ, VERD CLAR, VERD FOSC...

Igual que vosaltres ells també anaven a l’escola. Allà jugaven amb els seus companys, aprenien coses, reien i es divertien molt. Però va arribar un dia que es van fer grans i ja no van anar més a l’escola. Quedar-se a casa no els agradava gaire i per tant sempre sortien a jugar amb els seus amics, però tenien un problema: hi havia tantes escombraries pels carrers que no podien jugar bé, els feien nosa. Cap d’aquells monstres havien pensat a on llençar-les, mentre no passava el camió de les escombraries a recollir-les.

Després de rumiar com podien solucionar aquell problema, un dia un monstre mentre estava assegut al sofà de casa mirant per la finestra i veient aquell munt d’escombriaires li va passar pel cap una idea genial per poder fer més net el poble. Va anar a cridar els seus altres 4 companys. Quan els va tenir tots reunits els va dir:

Monstre 2: - Perquè ens has reunit a tots?
Monstre 1: - Mira perquè aquest matí quan esmorzava a casa meva i mirava per la finestra he tingut una idea per poder fer net el nostre poble.
Monstre 2: - A veure, explica això...
Monstre 1: - Mira cada un s’encarregarà de fer una feina diferent. Un recollirà els plàstics i envasos, l’altre els papers i cartons, l’altre l’orgànica, l’altre el vidre i un altre el rebuig (tot alló que no és reciclable). Què us sembla aquesta idea tan magnífica?
Monstre 5: – Doncs genial perquè jo estic ben enfadat ja que sempre que volem jugar ens trobem amb muntanyes d’escombraries que ens molesten.
Quan tots ja estaven a punt d’anar a fer la feina, un d’aquests monstres va dir:
Monstre 3: - Està molt bé la idea, però hauríem de pensar entre tots a on posem tot allò que recollim.
Monstre 4: - Doncs en una bossa i ja està!
Monstre 1: - Però els altres habitants del poble quan surtin de casa seva a on ho llençaran?
Monstre 4: - Doncs en aquestes bosses negres.
Monstre 5 : - Això no m’agrada perquè continuarem tenint bosses pels carrers i no ens deixaran jugar tranquil·lament.
Monstre 3: - Nosaltres mateixos ens encarregarem de construir uns contenidors perquè la gent pugui classificar i llençar les seves deixalles.
Monstre 4: - Però si tots els fem iguals llavors no sabran a quin contenidor han de llençar el plàstic, el vidre, el paper, l’orgànica i el rebuig.
Monstre 2: - Nosaltres tenim tantes ganes de treballar que els pintarem del nostre color. A més posarem una foto nostra en aquests contenidors perquè així coneixeran qui els va fer.
Monstre 1: - D'acord i com que tenim molta gana ens podem posar aquests noms: NYAM-NYAM ORGÀNICA, NYAM- NYAM PLÀSTIC, NYAM-NYAM PAPER, NYAM-NYAM VIDRE I NYAM-NYAM REBUIG.

Després de tenir-ho tot a punt van començar la seva feina, van recollir totes les escombraries dels carrers i les van anar posant en cada un dels contenidors que havien construït.

Monstre 5: - Però amics meus no us penseu que aquí s’ha acabat tota la feina, perquè una vegada tinguem totes els escombraries recollides i classificades en cada contenidor ho haurem de portar a una fàbrica on puguin reciclar totes aquestes deixalles.
Monstre 2: - Nyam-nyam rebuig has dit una paraula molt estranya que mai no havia sentit.
Monstre 5: - Quina?
Monstre 2: - RECICLAR! Em pots explicar què vol dir?
Monstre 5: - I tant! Totes aquestes escombraries que hem recollit uns camions les porten a unes fàbriques. Els treballadors tenen unes màquines molt i molt grans on llencen totes aquestes deixalles juntament amb uns productes i passades unes hores aquestes deixalles es converteixen un altre cop en paper, vidre, plàstic...
Tots els monstres: - D’acord, doncs posem-nos a treballar perquè tenim molta feina.

Passats uns quants dies el poble ja no el coneixia ningú, els habitants no sabien què passava tot havia quedat tan net que feia goig de jugar i passejar-se pel carrer.
Els Nyam-nyam després de treballar tants i tants dies seguits van dir: ara el poble és molt bonic però li hauríem de posar un nom.
Nyam-nyam orgànica: - Ens direm el poble reciclat!
4 Nyam-nyams: - Perfecte Nyam-nyam orgànica, aquesta idea ens agrada molt.

Tot aquest grup de Nyam-nyams van anar a veure el gran monstre del poble (el batlle) i li van explicar que tota aquella feina l’havien feta ells. El monstre va quedar molt bocabadat i content, ell els va dir que haurien de poder explicar a tots els vilatans com s’han de reciclar les deixalles perquè tothom ho aprengués a fer. Passat un temps, tothom classificava i llençava les deixalles en els diferents contenidors, però en el poble encara hi havia algunes deixalles (piles, ordinadors vells que ja no es podien utilitzar més, cartutxos de tinta, torradores de pa, planxes velles, radiografies, oli de fregir...) que no recollia cap dels cinc Nyam-nyam. Els NYAM-NYAM no podien pas alimentar-se d'aquets residus especials perquè els faria mal la panxa i a més a ells tampoc els hi agradava. Cada un s’havia especialitzat en un tipus de deixalles: paper, envasos i plàstic, vidre, orgànica i rebuig. Un monstre d’aquell poble va pensar que ell es podria encarregar de recollir tots aquells residus especials que no volien els altres monstres. Ràpidament va anar a fer aquesta proposta els seus amics NYAM-NYAM. Tots varen estar d’acord, però ell es dedicaria a moure’s per diferents llocs de la ciutat per recollir aquest tipus de residus que no se’n feien tan sovint com les altres. Per això va decidir anomenar-se NYAM-NYAM Mòbil!
Després de veure que havien tingut tant i tant èxit, a partir d’aquell dia no van parar de viatjar per tot el món per poder explicar com RECICLAR i de repartir contenidors de colors per tots els pobles. Van anar passant els anys i gràcies aquests NYAM-NYAM si tots seguim els seus consells podrem tenir un món net i sense contaminació. I aquesta és la feina que fan els NYAM-NYAM per tot el món: ENSENYAR A RECICLAR!

CONTE CONTAT, CONTE EXPLICAT !

CONEIXEU ELS MONSTRES NYAM-NYAMCANÇÓ "SIGUEU RECICLATS"


US RECOMANEM QUE CONSULTEU LA WEB DE MEDIAMBIENT DE L'AJUNTAMENT DE GIRONA. HI TROBAREU INFORMACIÓ INTERESSANT I CONSELLS MOLT ÚTILS PER TENIR UNA CIUTAT NETA, BONICA, RECICLADA I SOSTENIBLE. A L'APARTAT DE RESIDUS TROBAREU INFORMACIÓ MÉS AMPLIADA SOBRE ELS DIFERENTS CONTENIDORS I EL QUE HI PODEM LLENÇAR PER PODER-HO RECICLAR. PERÒ NO OBLIDIS QUE EL MILLOR RESIDU ÉS EL QUE NO ES GENERA.

ABANS DE RECICLAR, CAL REDUIR I REUTILITZAR.